Posted in Dental Diary

*WELCOME to CLINICAL YEAR*

Assalamualaikum wbt

I hope everyone is fine….

As a retired student(huhu) from my university, i would like to share some tips with my junior.

Firstly nak tanya , niat masuk dentistry sebab apa? Mungkin banyak jenis jawapan yang akan ada, antaranya masuk sebab parents, ikut kawan2, memang minat and the list goes on.

Akak bukan nak bagi tips for how you guys kena survive final year, but akak akan bagi tips for the junior2 yang akan masuk clinical year which is 3rd year student. Okay look, nak tanya dah tahu partner klinik? dah dapat jadual? Lets say semua dah dapat so what is the next step???? Of course planning…plan your journey, whatever it is PLAN first!

  • Buat jadual yang comprise semua klinik bersama tarikh, hari, dan giliran partner…

 

  • Sediakan satu buku yang u all can name it as ” My clinical book” or “My practical book”, fungsi buku adalah untuk u all divide buku ikut klinik and do some studies pasal clinical work, for example : Root canal treatment step by step , pulpotomy step by step, plus dengan material/instrument yang digunakan.

 

  • If dah ada patient yang dapat dari waiting list or bawa sendiri, listkan patient ikut department bersama dengan kes.

 

  • Competency test sangat penting, listkan siap2 competency test for each department. Dont go for last minute, then cakap patient takde and so on and alasan jadi panjang. This is priority ! No shortcut ! Akak pernah kena claim muka competency test sebab sikit2 nak buat competency test, pernah je repeat untuk 2nd impression.

 

  • Make a jadual klinik yang boleh nampak perjalanan semua patient.

 

  • Selalu bincang dengan kawan2 kejadian kat klinik contoh kena marah dengan doktor discuss apa salah yang dah buat dan make sure yang kawan2 lain tak repeat…insha Allah

 

  • If doktor ada buat praktikal or any demo how the procedure done, minta izin doktor nak ambil video.. it is SIGNIFICANTLY IMPORTANT… eg, boleh guna youtube but then it is fast track punya step…banyak step dah missed out.(penting untuk exam!!)—-pengajaran untuk diri sendiri

 

  • If patient fail to attend(FTA), pi la tulis nama kat OP or cari patient kat medik…

 

  • Banyakkan doa, minta Allah mudahkan urusan kita, minta mak ayah doakan. Yang dirancang tak semestinya baik untuk kita tapi apa yang Allah rancang yang baik untuk kita.

 

  • Minta nasihat dari doktor2, mereka akan bantu guide kita, if doktor sibuk cuba tanya senior-(make sure ajaran betul, bukan shortcut !)

 

List nama patient follow department

 

 

Nota kaki : Nanti akak akan tambah lagi gambar-gambar yang berkaitan. Jazakallahukhoiron khatiran.

Posted in Soft Reminder

RULE OF 10

Bismilahirrahmanirrahim

What is rule of 10 ?

No definitive definition from me, but I apply it in my future plan,

What will I achieve 10 tahun akan datang?

For instances,

– Finish or baru nak further my studies to next level

– Perform umrah and hajj with family

– Already ada atau baru nak beli rumah ( aset )

– Buy all series of tafseer ibn kathir( inspiration from one of my best friends dream, dia mimpi i buy Tafseer Quran kat MAKKAH credit to Maizah)

Kenapa perlu untuk merancang?

Ceritanya diterangkan di dalam Al Quran, Surah Yusof, Ayat 46 dan 47

Ayat ni menganjurkan kita dalam menyimpan untuk masa depan. Dalam ayat ni guna rule of 7.

image
Year 2 and 3 moment buat business jual kek dgn my best friend medical student. 
image
Sekolah Menengah saya ahli usahawan dan waktu tu pegang jwtan Exco Pengeluaran.. Guna ilmu sikit yg ada.

image

Merancanglah dan kemudian usaha untuk mencapainya dan bertawakal kepada Allah.

Only Allah knows the best for us. He is the best planner. Yakin pada perancangan Allah.

Posted in Dental Diary

PATIENT vs PATIENCE

Kesabaran setiap orang lain-lain. Ada yang boleh sabar sampai tinggi puncak Everest ada yang sampai puncak BROGA je.

Tapi patience student dental ni boleh dipupuk dengan cara handle appointment patient.

Even dah bagi appointment 2 weeks or one weeks before and still reconfirm one day before the appointment day and patient answer is YES rasa lega Allah je tahu but on the day , dapat mesej from patient kata tak boleh datang pasai ada hal.

So nak expect kami2 happy and shout “HORREYYYY, klinik free boleh rehat,”. Of course tak, yang dapat tengok muka cengkung macam starvation, pastu ada dengusan2 tak puas hati, ada yang akan open table untuk cerita masalah or yang baik sikit buka ayat Quran or baca Quran. Tapi kan yang bestnya, patient FTA ni mmg selalu ada and kitaorg tak pernah bosan dengar cerita kawan2 sebab daripada cerita2 ni kita akan belajar untuk asah skill bila buat appointment dengan patient.

Doc : Patient tak datang ke?

Me : Tak doktor , patient ad hal.

Doc : Patient if asyik tak boleh datang , hantar surat or tanya berminat ke tak…if tak berminat. Terminate je.

Me : Okay doc, faham. deep dalam hati ( patient ni requirement banyak kat dia, doa je and try lagi )

Haha , usaha, doa, tawakkal. Alhamdulillah this patient can come for treatment after I educate her about her current oral condition and of course the first is Allah help ease my clinic session even though not as fast as my friends clinical requirement.

IMG-20131208-WA0003

Alhamdulillah ala kulli hal.

 

Posted in Soft Reminder

tHe PaTH

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

” Life is like a bitter cup of tea at times ! IMAAN,SALAH & PATIENCE are the sugar cubes. The spoon is in your hand. You control its’ sweetness “
You choose your road, You choose your destiny
The obstacles was there

May be difficult, May be easy
Whatever it is you need to overcome it

You need to know that ALLAH has reason

in every difficulties , sadness & problems

THE END.

Posted in Travel

Great Wall of CHINA

Alhamdulillah my friends and I got the opportunity to go to China for educational trip.

Hmm….thinking that I will go there by aeroplane makes me feel scary.

Variety of excuses that have been listed in my brain, unfortunately it was a compulsory trip.

” Amirah just hold my hand, when the aeroplane takes off “, said  Atiqah calmly.

Tears coming out with my eyes close .

Shaking….

(signs of hypoglycemia) Haha….

No lah it was first timer syndrome

Haha ,then I opened my eyes , wipe my tears and saw four eyes looking at me while laughing..

whatever…

The momento :

 

 

THE END.

 

 

 

 

Posted in Dental Diary

THE BEGINNING

New blog with the exciting adventures….perhaps

Havoc moment in clinic, compentacy tests, and exams make me feel wanna run away from all this but suprisingly it was not like I thought,

Actually the moment was fun, dealing with patient, get scold by the lecturers makes my brain works faster like a MACHINE ! The adrenaline rush make my heart pumping faster causing my body to move faster than what can I imagine.

HUH……

Fat burns ! Calories burns !

Everything is burning , Yeah !

Sing a song while walking up the stairs like nothing happened,

Put a smile on the face showing teeth with metal on top of it,

Sit on the chair and gives reward to myself by eating moist chocolate cake

STOP !

Just burnt the fat and calories and everything FINISH !

 

                                                                                                  THE END.

 

 

 

Posted in Soft Reminder

RAMADAN? ARE WE READY ?? ^_^

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM…

Narrated Abu Huraira (RA):

The Prophet (PBUH) said,

“Whoever does not give up forged speech and evil actions, Allah is not in need of his leaving his food and drink (i.e. Allah will not accept his fasting.”

Source: Sahih Bukhari Volume 3, Book 31, Number 127

Ramadan just around the corner..are we well prepared?
Qiam?
Terawih?
Tadarus ?
Tadabbur?
Pro-exam? (eh,tiba2 je na selitkan sekali ^_^)