Posted in Dental Diary

*WELCOME to CLINICAL YEAR*

Assalamualaikum wbt

I hope everyone is fine….

As a retired student(huhu) from my university, i would like to share some tips with my junior.

Firstly nak tanya , niat masuk dentistry sebab apa? Mungkin banyak jenis jawapan yang akan ada, antaranya masuk sebab parents, ikut kawan2, memang minat and the list goes on.

Akak bukan nak bagi tips for how you guys kena survive final year, but akak akan bagi tips for the junior2 yang akan masuk clinical year which is 3rd year student. Okay look, nak tanya dah tahu partner klinik? dah dapat jadual? Lets say semua dah dapat so what is the next step???? Of course planning…plan your journey, whatever it is PLAN first!

  • Buat jadual yang comprise semua klinik bersama tarikh, hari, dan giliran partner…

 

  • Sediakan satu buku yang u all can name it as ” My clinical book” or “My practical book”, fungsi buku adalah untuk u all divide buku ikut klinik and do some studies pasal clinical work, for example : Root canal treatment step by step , pulpotomy step by step, plus dengan material/instrument yang digunakan.

 

  • If dah ada patient yang dapat dari waiting list or bawa sendiri, listkan patient ikut department bersama dengan kes.

 

  • Competency test sangat penting, listkan siap2 competency test for each department. Dont go for last minute, then cakap patient takde and so on and alasan jadi panjang. This is priority ! No shortcut ! Akak pernah kena claim muka competency test sebab sikit2 nak buat competency test, pernah je repeat untuk 2nd impression.

 

  • Make a jadual klinik yang boleh nampak perjalanan semua patient.

 

  • Selalu bincang dengan kawan2 kejadian kat klinik contoh kena marah dengan doktor discuss apa salah yang dah buat dan make sure yang kawan2 lain tak repeat…insha Allah

 

  • If doktor ada buat praktikal or any demo how the procedure done, minta izin doktor nak ambil video.. it is SIGNIFICANTLY IMPORTANT… eg, boleh guna youtube but then it is fast track punya step…banyak step dah missed out.(penting untuk exam!!)—-pengajaran untuk diri sendiri

 

  • If patient fail to attend(FTA), pi la tulis nama kat OP or cari patient kat medik…

 

  • Banyakkan doa, minta Allah mudahkan urusan kita, minta mak ayah doakan. Yang dirancang tak semestinya baik untuk kita tapi apa yang Allah rancang yang baik untuk kita.

 

  • Minta nasihat dari doktor2, mereka akan bantu guide kita, if doktor sibuk cuba tanya senior-(make sure ajaran betul, bukan shortcut !)

 

List nama patient follow department

 

 

Nota kaki : Nanti akak akan tambah lagi gambar-gambar yang berkaitan. Jazakallahukhoiron khatiran.

Advertisements